17/4/09

Η Αποκαθήλωση του Χριστού στο Δρυόβουνο

Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης του εσταυρωμένου στον λόφο του «Γολγοθά», έξω στο Δρυόβουνο, οικισμό και Τοπικό Διαμέρισμα του Δήμου Νεάπολης. Η κατανυκτική αυτή αναπαράσταση καθιερώθηκε το 1977 από τον Ιερέα κ. Στέφανο Τσαντίρη. Οι κάτοικοι του Δρυόβουνου έχοντας βαθιά μέσα στις ψυχές τους το αίσθημα του χριστιανισμού στήριξαν την προσπάθεια του ιερωμένου και αναβιώνουν την αποκαθήλωση με τον καλύτερο τρόπο κάθε χρόνο. Σ' αυτή την προσπάθεια διατήρησης του εθίμου συνδράμει με τον καλύτερο τρόπο ο Δήμος Νεάπολης αλλά και η Ιερά Μονή του Σωτήρος.


Tο πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.Tης ημέρας που κορυφώνονται τα Πάθη του Ιησού Χριστού, το Δρυόβουνο ζει κάθε χρόνο μέσα από αυτήν την κατανυχτική τελετή την αναπαράσταση της αποκαθήλωσης.


Σύσσωμη η κοινωνία του χωριού αλλά και όλου του Δήμου Νεάπολης, καθώς και πολλοί επισκέπτες από άλλες περιοχές, μετέχουν στη συγκινητική αυτή τελετή, ενώ η πομπή ιερέων και πιστών, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, μετά την ανάγνωση των Μεγάλων Ωρών, το πρωί της Μ. Παρασκευής, ξεκινά από την εκκλησία του χωριού, για τον γειτονικά ονομαζόμενο λόφο του «Γολγοθά».


Τα πένθιμα εμβατήρια που ηχούν, κάνουν όλους όσους μετέχουν στην τελετή να αισθάνονται ακόμη πιο έντονα τη θλίψη και το πένθος για τα Πάθη του Ιησού Χριστού.


Σιγά-σιγά η πομπή κατευθύνεται προς τον περίβολο του Ναού, εκεί όπου από πριν έχουν στηθεί οι σταυροί με τα σώματα του Ιησού και των δύο ληστών που σταυρώθηκαν μαζί του, δημιουργώντας έτσι ένα κατανυκτικό... σκηνικό.


Η βαθιά θλίψη και οδύνη όλων για τα Πάθη του Χριστού κορυφώνεται στην προσκύνηση του Επιταφίου και στην Αποκαθήλωση του Σώματος του Χριστού από το Σταυρό.


Είναι η στιγμή που ο μητροπολίτης, ζώντας πολύ έντονα συναισθήματα, με τον πόνο χαραγμένο στο πρόσωπό του, τυλίγει σε λευκό σεντόνι το Σώμα του Ιησού και κατεβάζοντάς Το από τον Σταυρό το ραίνει με λουλούδια.


Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή των νέων παιδιών, κάτι που σηματοδοτεί και την συνέχεια και τη διατήρηση της συγκεκριμένης τελετής στο πέρασμα των χρόνων.


Κοπέλες που συμβολίζουν τις μυροφόρες γυναίκες κρατούν καλάθια με λουλούδια και ραίνουν το Σώμα του Χριστού, τη στιγμή που όλοι αισθάνονται με βαθιά κατάνυξη την κορύφωση του Θείου δράματος.

Πηγές: Εφημερίδα "Πρωινός Λόγος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: