13/4/09

Eίναι άνοιξη και Πάσχα


H πόλη ζει και κινείται σε ήρεμους ρυθμούς. Αυτό τουλάχιστον δείχνει. Ο κόσμος στους δρόμους αρκετός. Το ίδιο και στα μαγαζιά, αλλά και στα cafe. Άνοιξε ο καιρός και σαν τα σαλιγκάρια ξεχύθηκαν όλοι στους δρόμους. Κι ενώ στην επαρχία οι ρυθμοί είναι ανθρώπινοι, στην Αθήνα άλλο ένα τραγικό συμβάν, χαλάει την ηρεμία των ημερών. Αναφέρομαι στο σπουδαστή του ΟΑΕΔ, που άνοιξε πυρ κατά συμμαθήτη του και δύο υπαλλήλων σούπερ μάρκετ, και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Ένα 19χρονο παιδί με ένα πιστόλι στα χέρια, πυροβολεί τη ζωή. Για ακόμη μια φορά, θεατές σε δράμα. Ας προβληματιστούμε από το γεγονός. Ας μην το ξεχάσουμε κι ας μην το σκεπάσει η βδομάδα που μπήκε.


Καζάνι που σιγοβράζει η Ελλάδα. Από πάνω όλα στρωμένα όμορφα, από κάτω όμως υπάρχουν προβλήματα, ατομικά, εργασιακά, οικογενειακά, κοινωνικά. Προβλήματα που φαίνεται να μην έχουν σκοπό και διάθεση να λύσουν οι μεγάλοι που μας κυβερνούν, μαι και εμείς οι ίδιοι. Μου έκανε εντύπωση, η αφίσα που είδα κολλημένη σε όλα τα εμπορικά της πόλης. Αφίσες που καλούν εμάς, τους καταναλωτές να στηρίξουμε την τοπική αγορά. Μια αγορά τσουχτερή, που τον τελευταίο καιρό κάνει απίστευτες προσφορές για να προσελκύσει τον κόσμο. Ο εμπορικός σύλλογος, δηλώνει πανέτοιμος για τις άγιες μέρες του Πάσχα. Δεν ξέρω πόσο έτοιμος θα είναι ο κόσμος βέβαια. Θα το δούμε τις επόμενες μέρες...

Από την άλλη, διάβασα έκπληκτη ότι οι ταξιτζήδες της πόλης αντιδρούν στις νέες αυξήσεις. Και με το δίκιο τους. Στα 3 ευρώ η ελάχιστη διαδρομή μέσα στην πόλη, όσα δηλαδή πληρώνεις και στη Θεσσαλονίκη. Το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι, είναι παράλογο να αυξήσουν τα κόμιστρα. Θα σκοτώσουν το επάγγελμα. Ενδιαφέρον επίσης ήταν και το Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφτηκε, για τον κανονισμό λειτουργίας τους.π Προβλέπονται αυστηρές ποινές στους παραβάτες αυτοκινητιστές, οι οποίοι για παραβάσεις όπως η διπλή κούρσα, η άρνηση επιβίβασης ή η επιλογή επιβατών θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα. Αυτό καλό είναι γιατί έχει μερικούς μάγκες που τα θέλουν τα πρόστιμα τους, μπας και στρώσουν.

Στον φοιτητικό κόσμο της πόλης, προβλήματα και πάλι προβλήματα. Τμήματα δίχως υποδομές, δίχως εκπαιδευτικό προσωπικό. Φόβος για κλείσιμο τμημάτων, λόγω έλλειψης φοιτητών στο εγγύς μέλλον. Νέα τμήματα, κατάργηση άλλων. Πρέπει να νοικοκυρευτούν και τα ΤΕΙ της πόλης, μέσα σε όλα τα άλλα.


Στον αντίποδα, πράγματα πιο ευχάριστα. Ο κόσμος έχει ανάγκη να νιώσει όμορφα. Άνοιξη μπήκε... ήρθε Πάσχα.

Ο καιρός άνοιξε και μικροί και μεγάλοι καταφεύγουν και πάλι στο Κουρί, δυο βήματα από την πόλη, για ψυχαγωγία και βόλτες στο πράσινο. Ευτυχώς που το δάσος δεν έχει την ανάγκη του ανθρώπου κι έτσι υπάρχει αυτή η όαση. Εκτός βέβαια των γηπέδων τένις, όλα τα υπόλοιπα γήπεδα βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ευτυχώς όμως δεν παρατηρείται-αυτήν την εποχή τουλάχιστον- το σκουπιδιάρικο των προηγούμενων ετών. Είναι και προσωπικό θέμα του καθενός μας η καθαριότητα του χώρου.

Εκδηλώσεις πολλές, που μπορούμε να παρακολουθήσουμε. Με πινελιές από άνοιξη, μυρουδιές από Πάσχα. Ας ευχηθώ, οι μέρες που έρχονται να είναι ήρεμες. Δίχως απρόοπτα. Δίχως στεναχώριες. Αλλά και δίχως κουκουλώματα. Γιατί ότι φωτίζεται μπορούμε να το δούμε. Σε αντίθεση με ότι μένει σκοτεινό.


ΥΓ. Δε συνηθίζω να κάνω τέτοιες εγγραφές, αλλά βρέθηκα με τον μαθηματικό μου, ναι τον καθηγητή μου από τα μαθητικά μου χρόνια, και συζητήσαμε για πολλά θέματα. Μου αρέσει να μιλάω μαζί του, και πέρα από τα θέματα που θίγουμαι, θυμάμαι πως τότε, όταν ήμουν μαθήτρια δεν τον άντεχα με τίποτα. Ούτε κι εκείνος άντεχε εμάς βέβαια. Τριτοδεσμίτες, ορκισμένοι εχθροί των μαθηματικών. Τα χρόνια πέρασαν όμως. Και είναι σπουδαίο να μπορούμε μετά τόσο καιρό να τα λέμε σαν δυο καλοί φίλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: